Muziektherapie helpt om ontwikkelingsproblemen bij te vroeg geboren baby’s terug te dringen.  De therapie zorgt ervoor dat hun zenuwstelsel beter gaat functioneren. Ook werkt het kalmerend en stimulerend voor deze kwetsbare baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek van Hanneke van Dokkum van het UMCG. Zij promoveerde op 8 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen op de resultaten van haar proefschrift.

Sinds 2018 kunnen pasgeborenen in het UMCG op de neonatologieafdeling muziektherapie krijgen. Dit gebeurt altijd in overleg met ouders. De therapie is live en wordt door een erkende muziektherapeut gegeven. De muziektherapeut kan bijvoorbeeld gitaarspelen, zingen of neuriën voor de pasgeborene.

Hanneke van Dokkum onderzocht in haar studie de haalbaarheid en toepasbaarheid van muziektherapie. Alle kinderen konden zonder overprikkeling muziektherapie ontvangen. Ouders waren vaak aanwezig tijdens de sessies en zij waren erg tevreden over de muziektherapie. Ook de verpleegkundigen waren tevreden en gaven aan dat de afdeling stiller werd tijdens de muziektherapie.

Positief effect op bewegingen en brein

Uit het onderzoek blijkt dat de muziektherapie een positief effect heeft op de kwaliteit van de bewegingen van de pasgeborenen. Ook bleek het effect te hebben op de activiteiten van het brein van de kinderen; het brein kon zowel actiever als juist minder actief worden tijdens de muziektherapie. Verder bleek dat de hoeveelheid zuurstof in het brein tijdens de therapie minder schommelde dan ervoor en erna.

Moeders minder angstig

Hanneke van Dokkum ging ook na of muziektherapie invloed had op de moeders van de te vroeg geboren baby’s. De moeders ervaarden minder angst dan moeders van pasgeborenen die geen muziektherapie kregen. Van Dokkum: ‘Het aanbieden van muziektherapie aan moeder en kind tijdens opname op de NICU lijkt dus voor beide bevorderlijk’.

Een specifiek voor ouders ontwikkelde vorm van interventie met muziektherapie blijkt hen te ondersteunen in situaties rondom overlijden, maar ook bij de ouder-kindhechting. Bij deze therapie is de opgenomen hartslag van het kind de basis. Muziektherapie lijkt daarom van grote toegevoegde waarde voor zowel ouder als kind tijdens opname op de neonatologieafdeling.

Voor en na bevalling inzetbaar

Volgens Van Dokkum is muziektherapie voor de kleinste te vroeg geborenen veilig toepasbaar. Zij pleit ervoor om muziektherapie als vroege interventie breder in te zetten tijdens de zwangerschap en op de NICU. Het bewaken van de hersenontwikkeling van te vroeg geboren kinderen moet volgens haar zowel voor als na de geboorte de hoogste prioriteit krijgen, om zo de neurologische ontwikkelingsuitkomsten van te vroeg geborenen te verbeteren.

Nieuwe vorm

Annet Feenstra is hoofdverpleegkundige op de afdeling neonatologie. Zij was betrokken bij de introductie van muziektherapie op de afdeling en is er vanaf het begin positief over. ‘Het mooiste aspect vind ik dat je via muziektherapie ouders heel goed kan betrekken bij de zorg. Er zijn op dit moment twee muziektherapeuten op de afdeling. Zij volgen alle ontwikkelingen op het gebied van muziektherapie op de voet. ‘Feenstra: ‘Heel mooi vind ik een nieuwe vorm die zij binnenkort gaan introduceren. Daarin gebruiken zij de hartslag van het kindje en daar maken zij de muziek bij. Dat zal voor een extra binding tussen de ouders en het kind zorgen‘.

Bronnen: umcg.nl / rug.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan