De beleving en invulling van het moederschap in de eerste maanden na de bevalling verdient meer aandacht van zorgprofessionals. “De focus is nu te eenzijdig gericht op de baby”, geeft Liesbeth Woertman aan. “Ten onrechte, want aandacht van zorgprofessionals voor het welzijn van de moeder kan zowel de invulling van het moederschap als de ontwikkeling van de pasgeborene positief beïnvloeden.”

Liesbeth Woertman vindt het bijzonder dat hier veelal weinig oog voor is na de bevalling. “Te meer daar hier tijdens de zwangerschap wel veel aandacht voor is.”

Dik en warm

Het is volgens de expert op dit gebied onverstandig om na de bevalling de focus vrijwel uitsluitend te richten op de baby. Veel pas bevallen vrouwen worstelen met hun zelfbeeld.” Zij wijst er in dit verband op dat de overgang van vrouwen- naar moederlichaam een ingewikkeld proces kan zijn. “Een verklaring hiervoor is dat de beelden van een vrouw en van een moeder sterk uiteenlopen. Vaak wordt het lichaam van een moeder bijvoorbeeld gezien als ‘dik’ en ‘warm’. Heel anders dus dan het slanke, fitte en seksueel aantrekkelijke lichaam van voor de zwangerschap.”

Liesbeth Woertman: “ Het ondersteunen van moeders na de bevalling verdient gerichte aandacht”

Rem op ontwikkeling

Eén en ander kan uitmonden in het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld en daar is kind noch moeder bij gebaat. “Dit staat niet alleen een gezonde invulling van het moederschap in de weg, maar kan ook een rem zijn op de ontwikkeling van pasgeborenen. Ouders zijn immers een spiegel voor hun kinderen.”

Fijn zelfbeeld

Zorgprofessionals spelen in het begeleiden van moeders die tobben met hun zelfbeeld nadrukkelijk een rol. “Voor het ontwikkelen van een gezonde ouder-kindrelatie hebben deze moeders gerichte ondersteuning nodig.”  In dit verband spoort zij onder meer aan te stoppen met het romantiseren van het moederschap. “Help in plaats daarvan vrouwen na hun bevalling de verandering van hun lichaam te aanvaarden en een fijn beeld van zichzelf te ontwikkelen.”

Webinar

Over het ondersteunen van moeders na de bevalling valt nog veel meer te vertellen. Dit doet Liesbeth binnenkort tijdens het webinar met de toepasselijke titel ‘Heb oog voor nieuwe identiteitsbeleving na de bevalling’. “Rode draad is het vergroten van het bewustzijn over de invloed van het eigen gedrag op de ontwikkeling van een kind.”


Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad VROEG)

Liesbeth Woertman (1954) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1994 op het ontwerp lichaamsbeelden. Ze heeft inmiddels vijf boeken over dit onderwerp op haar naam staan. In mei 2020 ging ze met emeritaat. Van verkoopster bij Jamin tot hoogleraar psychologie en opleidingsdirecteur Universiteit Utrecht. Zo vat ze zelf in een notendop haar carrière samen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan