Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 29.000 vrouwen te weinig of zelfs helemaal geen kraamzorg. Vooral vrouwen met een lage opleiding, een laag inkomen, een migratieachtergrond, of vrouwen die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen of laaggeletterd zijn. Dit levert risico’s op voor zowel moeder als kind. Daarom introduceren Pharos en ErasmusMC de ‘Klantroute Kraamzorg’.

Het is juist in kwetsbare situaties van cruciaal belang dat er na de bevalling voldoende zorg beschikbaar is. Soms is het voor professionals in de geboortezorg lastig om juist deze vrouwen te bereiken. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners zwangere vrouwen heldere en begrijpelijke informatie geven over het belang van kraamzorg en wat dit inhoudt, op een manier die bij haar past. De klantroute kan hierbij helpen.

Klantroute Kraamzorg

De klantroute biedt inzicht in de klantreis van zwangere en pas bevallen vrouwen in kwetsbare omstandigheden. De tool is ontwikkeld voor kraamzorgprofessionals, maar zeker ook voor verloskundig zorgverleners in het ziekenhuis, huisartsen, jeugdartsen en -verpleegkundigen.

Hoe werkt de tool?

De Klantroute Kraamzorg leidt zorgverleners door de fases die alle zwangere vrouwen (en hun partners) doorlopen, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met de kraamzorgweek. In elke fase wordt besproken wat de vrouw kan ervaren en wat zij belangrijk vindt. De klantroute biedt onder andere video’s, animaties, tools, tips, links naar handige websites, gespreksmethoden, e-learnings, beeldmateriaal, infographics en checklists die direct toepasbaar zijn in de geboortezorg.

Lees meer over het gebruik van de klantroute in de implementatieleidraad.

Over de Klantroute Kraamzorg

Hoewel de klantroute de fases beschrijft die elke zwangere vrouw doorloopt, legt deze tool bijzondere nadruk op zwangere en pas bevallen vrouwen:

  • die de Nederlandse taal niet goed beheersen of niet in staat zijn om voor hun eigen gezondheid en die van anderen te zorgen.
  • met een lage opleiding en/of een beperkt inkomen.
  • met een migratieachtergrond.

Ontwikkelaars

De Klantroute Kraamzorg is ontwikkeld door Erasmus MC en Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, in samenwerking met Bo Geboortezorg, Kenniscentrum Kraamzorg, Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest-Nederland, NCJ en KNOV. De klantroute werd mogelijk gemaakt door ZonMw.

Bron: pharos.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan