Preventief, kortdurend en speels. Dát zijn de sleutelbegrippen van Nurture & Play. “De interventie is bedoeld voor zwangere vrouwen en ouders van pasgeboren baby’s”, vertellen Joëlle Vink en Florien van Rij. “Werken met Nurture & Play, de naam geeft het al aan, is heel laagdrempelig. Centraal staat het verbeteren van de ouder-kindinteractie.” Zij hopen dat de hele wereld rond de zorg tijdens de eerste duizend dagen de meerwaarde ervan leert inzien. “Dit vergroot het plezier in het ouderschap en daarmee kunnen we allerlei problemen voorkomen.” Wat houdt de interventie in?
“Nurture & Play is een preventieve, kortdurende en speelse interventie gericht op de interactie tussen ouders en kind. Ook is er specifiek aandacht voor álle gevoelens, dus zowel positief als negatief, die bij ouderschap komen kijken. Het bijzondere is dat de interventie bij voorkeur al tijdens het derde trimester van de zwangerschap wordt ingezet. Maar Nurture & Play, kortweg NaP, is er ook voor vaders en andere gezinsleden direct na de geboorte!”
‘Doe meer met speelse interventie tijdens eerste duizend dagen’
Waarom bevelen jullie de interventie zo enthousiast aan?
“Simpelweg omdat NaP zo goed werkt. De meerwaarde zit hem met name in de het preventieve karakter van de interventie. Te meer daar deze al inzetbaar is bij enkele risicofactoren voor psychische klachten rondom de zwangerschap of geboorte. Hetzelfde geldt bij signalen dat een ouder worstelt met tegenstrijdige gevoelens. Met NaP kunnen we helpen serieuze psychische klachten te voorkomen. Dit kan een verstoorde gehechtheidsrelatie tussen een ouder en kind al in de kiem smoren, met name in situaties waarin er zorgen zijn om ouders. Dit blijkt onder meer uit onderzoek naar de ervaringen in Finland, waar dit programma preventief wordt ingezet. De reacties zijn zeer positief. Bovendien helpt werken met NaP de drempel te verlagen tussen preventief werk en een meer therapeutische interventie. ”
Wie kunnen de interventie inzetten?
“Iedere zorgprofessionals, variërend van psychotherapeut en orthopedagoog tot IMH-specialist, zou de opleiding kunnen doen. Hetzelfde geldt voor jeugdverpleegkundigen, sociaal pedagogisch hulpverleners en socio-therapeuten.”
Hoe luidt jullie hartenwens?
“Dat ouders sneller toegang kunnen krijgen tot deze preventieve interventie, want voorkomen is beter dan genezen! Rondom zwangerschap en geboorte hebben we maar beperkt de tijd om kinderen de basis te geven waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben. Als we wachten tot het kind signalen laat zien, zijn we eigenlijk al te laat. Met deze interventie kunnen we juist al hulp bieden aan het ongeboren kind.”


Florien van Rij is projectleider innovatie bij Siriz en Joëlle Vink is maatschappelijk Werker bij de Regio Gelderland. Beiden zijn Nurture and Play practitioner.