Vroegtijdige signalering en passende hulp bij jonge kinderen blijkt effectief om complexe zorgvragen op latere leeftijd te voorkomen. Binnen het zorglandschap specialistische jeugdzorg begint men oog en oor te krijgen voor de meerwaarde van expertteams aan het begin van de zorgketen. Repareren op latere leeftijd, als dat al kan, kost veel meer tijd en geld.

Passende hulp voor kinderen en jongeren, ook bij complexe zorgvragen. Daarvoor zijn jeugdhulpaanbieders en gemeenten gezamenlijk verantwoordelijk. Aan de jeugdregio’s wordt gevraagd om (boven)regionale expertteams in te richten. Zo komt een landelijk dekkend netwerk dat hulp garandeert aan jeugdigen met (zeer) complexe zorgvragen. Op zich een goede ontwikkeling, maar daaraan vooraf is aandacht nodig voor het voorkomen van complexe zorgvragen op latere leeftijd.

Spin in het web
Integrale Vroeghulp functioneert als een spin in het web om kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar toegankelijke specialistische zorg te bieden, vertelt Anne-Riet van Haaren in een interview op de VNG-site. Zij is coördinator Integrale Vroeghulp en Expertiseteam voor de regio Midden-Brabant. In het interview legt zij uit waarom het van groot belang is dat er naast haar ‘0 -100 jaar team’ een speciaal expertteam is voor het jonge kind. Dit moet dan wel geboden worden door ‘de beste mensen aan de voorkant van de zorg’.Onderken het belang van het signaleren en het opzetten van een dekkend netwerk voor jonge kinderen waarbij er zorgen zijn over mogelijke ontwikkelingsproblemen. De ervaring met het regionaal expertiseteam leert dat repareren veel meer tijd en geld kost als het al te repareren valt.”

Dagelijkse praktijk

Wanneer ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, kunnen zij rechtstreeks contact opnemen met Integrale Vroeghulp. Na de aanmelding gaat de casemanager in op de vragen die ouders hebben. Met toestemming van de ouders wordt zoveel mogelijk informatie over het kind verzameld. Het kernteam bestaande uit een arts, gedragsdeskundige, logopedist en fysiotherapeut, adviseert de ouders en stelt samen met hen een plan van aanpak op. De casemanager ondersteunt bij het regelen van de hulp en onderhoudt contact met de ouders en de hulpverleners.

Herkenbaar punt

Anne-Riet van Haaren: Mijn droom voor Midden- Brabant is ervoor zorgdragen dat jonge kinderen en hun ouders op een herkenbaar punt hun zorgen kunnen bespreken, waarbij ze gehoord worden door deskundige betrokken en bevlogen casemanagers. Graag willen we bijvoorbeeld de hernieuwde contacten met de kinderartsen verder opbouwen en structureel inbedden in de expertteams.”

> Lees het interview met Anne Riet op de VNG-site

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan