De Sint Maartenskliniek heeft een nieuwe behandeling ontwikkeld voor jonge baby’s met eenzijdige Cerebrale Parese (CP). Dit gebeurt thuis via video-coaching. Centraal element is een polsbandje met daarin geluid, licht en trilling. Het idee is dat hiermee de aandacht van de baby naar de aangedane arm en hand wordt getrokken om hier vervolgens bewegingen mee uit te lokken. De eerste resultaten van deze nieuwe behandeling zijn positief. De onderzoekers hebben deze resultaten onlangs gepubliceerd. Vanuit heel Nederland is belangstelling voor deze behandeling.
Eenzijdige CP is een houding- en bewegingsstoornis veroorzaakt door een beschadiging van de hersenen. Deze beschadiging ontstaat vóór het eerste levensjaar. Bij baby’s met eenzijdige CP functioneert een deel van de hersenen niet of anders. Hierdoor hebben zij problemen met bewegen aan één zijde van het lichaam. Zij gebruiken hun aangedane arm en hand vaak minder dan de gezonde arm en hand, ook al zouden ze hun aangedane arm en hand wel meer kunnen gebruiken. Dit noemen we ‘Developmental Disregard’.
Polsbandje met geluid, licht en trilling
De Sint Maartenskliniek heeft hiervoor nieuwe behandelingen ontwikkeld met een centralw rol voor video-coaching in de thuissituatie. Daarnaast volgt één keer per acht weken naar de kliniek komen voor metingen en overleg. Eén van deze behandelingen is de Multi Sensory Stimulation And Priming, of MuSSAP interventie. Centraal staat het van jongs af aan vergroten van de aandacht voor de aangedane arm en hand. Hierbij draagt een baby om deze arm een speciaal polsbandje met daarin geluid, licht en trilling. Het idee is dat door het polsbandje de aandacht van de baby naar de aangedane arm en hand wordt getrokken om hier vervolgens bewegingen mee uit te lokken. De ouders worden thuis via video-coaching ondersteund. Eén keer per acht weken volgt daarnaast een bezoek aan de kliniek voor metingen en overleg.
Praktijktest
De nieuwe methode is de in de praktijk getest. Aan dit onderzoek namen zestien baby’s met eenzijdige CP in de leeftijd van 4-10 maanden deel. Acht baby’s kregen de intensieve arm-hand training mét het polsbandje en de andere acht kregen intensieve arm-hand training zónder het polsbandje. Aan ouders werd gevraagd dagelijks 30 minuten thuis te oefenen gedurende acht weken. Zij werden daarin begeleid door een ergotherapeut van de Sint Maartenskliniek via video-coaching. Ook kwam er een (eerstelijns) kinderfysiotherapeut aan huis.
Het onderzoek toonde aan dat zowel in de intensieve arm-hand training zonder polsbandje als in de intensieve arm-hand training met het polsbandje, de baby’s een verbetering lieten zien in het gebruik van de arm en de hand. Er waren geen verschillen tussen de behandeling mét of zónder polsbandje.
De arm-hand training met het polsbandje is een mooi voorbeeld van een succesvolle nieuwe behandeling met een combinatie van video-coaching en thuistraining van de arm en hand bij heel jonge kinderen. Of training met het polsbandje meer resultaat oplevert dan arm-hand training zonder polsbandje voor baby’s met bepaalde kenmerken, zal verder worden onderzocht.
Bron: linkedin.com