Het aantal kinderen met een voedselallergie neemt toe. Daarom is zekerheid rondom vaststellen of uitsluiten van de diagnose belangrijk. Voedselprovocatietesten in het ziekenhuis, gevolgd door een stapsgewijs introductie van het voedingsmiddel thuis, vormen hiertoe een nieuwe mogelijkheid. Dit blijkt uit promotieonderzoek naar diagnostiek voor kinderen met een vermoedelijke voedselallergie.

Het eerste deel van het proefschrift van Wouter de Weger gaat over voedselprovocatietesten in het ziekenhuis. Tijdens een dubbelblinde test wordt het verdachte voedingsmiddel ‘verstopt’ in bijvoorbeeld kruidkoek. In willekeurige volgorde wordt op één testdag het voedingsmiddel gegeten, op de andere testdag niet (placebo). Tijdens de open test (één dag) weet iedereen dat het voedingsmiddel gegeten zal worden.

Gelijkwaardig

In het onderzoek zijn de beide voedselprovocatietesten voor pinda, cashewnoot en hazelnoot met elkaar vergeleken en deze bleken gelijkwaardig. Wordt dit bevestigd door verder onderzoek, dan kunnen open provocaties vaker uitgevoerd worden. Dat maakt de zorg efficiënter, goedkoper en minder belastend voor kinderen. De uitslag van een voedselprovocatietest hangt af van de interpretatie van klachten, veroorzaakt door stofjes uit cellen in ons lichaam die vrijkomen tijdens een allergische reactie. Uit het onderzoek blijkt dat de  stofjes tryptase en histamine in speeksel te meten zijn en dit lijkt bruikbaar als objectieve maat voor een allergische reactie.

Beslisschema

Bij verwaarloosbaar risico op voedselallergie kan het voedingsmiddel stapsgewijs thuis worden geïntroduceerd. In het tweede deel van dit proefschrift wordt een beslisschema voorgesteld om te selecteren of voedingsmiddelen die vermeden zijn, het beste thuis of in het ziekenhuis geïntroduceerd kunnen worden. Het advies thuisintroductie wordt om uiteenlopende redenen niet altijd opgevolgd. Dit bleek vooral het geval wanneer de ervaren kwaliteit van leven als gevolg van vermeende voedselallergie verlaagd was.

Met de inzichten verkregen in dit proefschrift kan de diagnostiek naar voedselallergie worden verbeterd. Toekomstig onderzoek kan de betrouwbaarheid en doelmatigheid verder vergroten.

Exploring novel and improving current diagnostics for children with suspected food allergy

Bron: rug.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan