Prentenboeken kunnen een bron van inspiratie zijn voor muzieklessen. Dat geldt zeker voor een prentenboek met de titel ‘Een bos vol muziek’. Elk dier in het boek ondersteunt in houding en gezichtsuitdrukking het verhaal over Toby het konijn en Teun de eekhoorn.
Recensie door Saskia Beverloo
Het verhaal
Toby het konijn en Teun de eekhoorn zijn vriendjes. Toby droomt ervan om samen met een merel te zingen. Helaas is dat geen succes, zijn gekrijs doet alle dieren wegrennen. Toby schaamt zich en vlucht het bos in. Hij is verdrietig en boos en begint te stampvoeten: stamp! stamp! stamp!
Algauw komt er een specht die het gestamp kan waarderen. Hij gaat meedoen en zo wordt het Stamp, tok-tok, stamp tok-tok. Niet veel later komt er een edelhert bij die een klop-klop toevoegt en ook een zwijntje wil graag meedoen. Door met zijn billen langs een bramenstruik te gaan komt er nog een shh shh bij. Het is een swingend ritme en algauw komen Teun en de andere dieren dichterbij. De merel zingt het hoogste lied over dit aanstekelijke ritme. Teun nodigt alle dieren uit en Toby en zijn nieuwe vriendjes geven een concert.
Na het verhaal is er nog een dubbele pagina met ‘Konijnentips voor muziekonderwijs’. Hier staan een paar uitnodigende ideeën om naar aanleiding van het verhaal zelf muziek te maken met je lijf en stem.
De illustraties
De illustraties zitten vol met verrassende details. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer dingen opvallen. Op de eerste bladzijde spelen Toby en Teun verstoppertje. Teun staat achter een boom, maar je ziet de twee konijnenzusjes van Toby al wijzen: ‘Daar staat ie’. Als Toby na het zangdébacle verdrietig is, zie je dat aan zijn droevige ogen én aan de stand van zijn oren. De specht is ook een prachtig karakter, op sommige platen is hij weergegeven als in een bewogen foto; dat geeft duidelijk de suggestie dat hij heel snel aan het timmeren is. Aan het eind van het boek heeft hij al een heel stuk uit een boom gehakt. Ook zie je elk volgend dier dat meespeelt nog grotendeels verstopt op de illustratie daarvoor. Heel mooi hoe elk dier in houding en gezichtsuitdrukking het verhaal ondersteunt.
Beoordeling
‘Een bos vol muziek’is een leuk boek om te gebruiken in de muziekles. Voor kinderen van circa 3 t/m 6 jaar nodigt het uit om met bodypercussie, klanken en liedjes aan het werk te gaan. Ik ben er zelf met mijn kleutergroepen mee aan de gang gegaan en we hebben met veel plezier en enthousiasme mooie ritmes gemaakt.
De illustraties zijn prachtig, de verhaallijn leuk met een verrassend happy end. Alleen de teksten vind ik wat te lang. Er wordt te veel uitgelegd, de illustraties spreken voor zich. Neemt niet weg dat dit boek zeker een aanrader is voor iedereen die met muziek met kinderen werkt. Ook in de logopediepraktijk – geluiden met de mond- en bij fysiotherapie – stampen, klappen, schudden, petsen – zijn de activiteiten rondom dit boek een mooie stimulans om dingen te oefenen.
Een bos vol muziek
Auteur: Suzan Overmeer
Illustraties: Myriam Berenschot
Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje. Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek (4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef ze het prenten-liedjesboek ‘Voor alles een liedje’.