In de kinderopvang kunnen kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) vaak minder goed meedoen. Dit komt, zo blijkt uit nieuw onderzoek, onder meer door knelpunten in de samenwerking tussen ZG-zorg en de kinderopvang, waaronder gebrek aan kennis en weinig ruimte en tijd voor deskundigheidsbevordering. Ook ervaren pedagogisch professionals geregeld handelingsverlegenheid.
De TOS-expertise van de ZG-zorg wordt nog niet altijd effectief verspreid en geborgd. (ZG-zorg staat voor Zintuiglijke Gehandicapten Zorg en is specialistische zorg voor kinderen met ernstige TOS). Positief is dat pedagogisch professionals een grote bereidheid tonen om meer te leren over de signalering van taalproblemen en begeleiding van kinderen met TOS.
Onderzoek
Aan het onderzoek werkten professionals in de kinderopvang, ZG-professionals en ouders van kinderen met TOS mee. Op basis van hun bevindingen komen de onderzoekers met zes aanbevelingen om de vroege signalering en ondersteuning van kinderen met TOS in de kinderopvang te verbeteren.
Aanbevelingen
De onderzoekers komen tot de volgende aanbevelingen voor ZG-professionals:
- Betrek het management bij scholing en begeleiding gericht op TOS
- Betrek pedagogisch coaches in ambulante behandeling en voorlichting
- Laat zien dat de kennis en strategieën voor kinderen met TOS relevant zijn voor de hele groep
- Laat fysieke materialen en hulpmiddelen achter op de groep om kennis binnen het team te verspreiden en te borgen
- Stem af op de pedagogisch professionals en investeer in de relatie
- Investeer in lokale netwerken en zorg voor korte lijnen en vaste contacten
Ook komen de onderzoekers tot twee duidelijke kansen voor beleid:
- TOS zit niet in de opleiding en basistraining van pedagogisch professionals.
- Voor pedagogisch professionals is er geen overzicht van het scholingsaanbod over TOS vanuit de verschillende ZG-organisaties.
Verder lezen
In een uitgebreid artikel op vhz-online.nl gaan Roxette van den Bosch, Iris Duinmeijer, Mirjam Blumenthal, Mariska van Bochove en Lonneke Niehe nader in op de gevonden knelpunten en ideeën voor verbetering. Het artikel kent de volgende indeling:
- Inleiding
- Onderzoeksproject
- Hoofdbevindingen
- Bijvangst
- Conclusie en aanbevelingen
- Dankwoord
- Literatuuroverzicht