Het voorkomen van kindermishandeling begint bij voorlichting aan álle ouders. Te meer daar zwaarwegende risicofactoren vaak te maken hebben met problemen van de ouders. De kern van alle vormen van preventie zou moeten zijn: erken dat ouderschap ingewikkeld kan zijn, benadrukken Merian Bouwmeester, Duska Sabljic en Sandra van Gameren, resp. werkzaam bij NCJ, Veilig Thuis Utrecht en Stichting Kinderbelang. Met voorlichting aan alle ouders kun je een stortvloed aan andere problemen voor zijn.
Kindermishandeling heeft zelden een eenduidige oorzaak; er is bijna altijd meer aan de hand in een gezin. De risicofactoren kunnen heel divers zijn en aan verschillende vormen van kindermishandeling kunnen verschillende risicofactoren ten grondslag liggen, zo blijkt uit een recente meta-analyse.
Risicofactoren
Belangrijke risicofactoren zijn:
- partnergeweld;
- psychische en psychiatrische problemen zoals depressie;
- temperament, prikkelbaarheid, hyperreactiviteit;
- de ouder heeft kindermishandeling in de jeugd meegemaakt en/of was getuige van partnergeweld;
- ongewenste zwangerschap.
Het risico neemt toe als er meerdere factoren spelen. De draagkracht – dus het vermogen om ermee om te gaan – is dan vaak niet meer in evenwicht met de draaglast – dat wat ouders te verstouwen krijgen.
Hoe eerder hoe beter
In een online artikel van Augeo Magazine gaan drie deskundigen in op de preventiemogelijkheden, namelijk:
- Merian Bouwmeester is adviseur en onderzoeker bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).
- Duska Sabljic werkt als preventiemedewerker bij Veilig Thuis Utrecht.
- Sandra van Gameren is projectleider van Stichting Kinderbelang.
De kern van preventie is volgens de drie geïnterviewden: versterken van het ouderschap en de erkenning dat dat een enorme uitdaging is.