Kinderen met musculaire torticollis hebben een afwijkende stand en beweging van het hoofd, dat in toenemende mate naar één zijde scheef raakt. Gevolg is een asymmetrisch gezicht, schouders en wervelkolom. Een operatie gecombineerd met fysiotherapie geeft goede resultaten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Door deze behandeling vermindert de asymmetrie in het gezicht, hebben kinderen minder pijn en kunnen ze zonder beperkingen bewegen.
Bij musculaire torticollis staan hoofd en nek scheef als gevolg van een verkorte halsspier. Kinderen met deze aandoening ervaren soms pijn en worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Mond-, kaak- en aangezichtschirurg Marloes Nienhuijs behandelt deze kinderen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. ‘De aandoening is soms heel beperkend voor kinderen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld niet meedoen met de gymles. Ook esthetisch gezien hebben ze er last van.’
De verkorting van de halsspier ontstaat tijdens de zwangerschap. Meestal valt al in de eerste weken na de bevalling een zwelling in de hals op, die na een aantal maanden weer verdwijnt. In de spier ontstaan bindweefselstrengen. Deze groeien niet normaal mee en leiden tot een verkorting van de spier. Bij de meeste kinderen is kinderfysiotherapie voldoende effectief, maar bij 10 tot 15 procent van de kinderen is een operatie nodig.
Operatie aan halsspier
Bij deze operatie worden de bindweefselstrengen doorgeknipt. Het Radboudumc is het enige centrum in Nederland waar voor, tijdens en na deze operatie een kinderfysiotherapeut nauw betrokken is. Tijdens de ingreep beoordelen zij samen wat er moet gebeuren. Kinderfysiotherapeut Leo van Vlimmeren: ‘Terwijl een patiënt onder narcose is, bekijk ik of de nek voldoende bewegingsvrijheid in alle richtingen heeft. Is dat niet het geval, dan zoeken we samen naar meer verborgen verkortingen. Zo gaan we door tot we de nek geheel normaal kunnen bewegen.’ Pas dan wordt de operatie afgerond. Daarna volgt gespecialiseerde fysiotherapie. Deze intensieve samenwerking, die sinds 2014 bestaat, leidt tot goede resultaten.
Vroege diagnose van groot belang
Nienhuijs zag in dit onderzoek ook dat hoe eerder torticollis behandeld wordt, hoe minder klachten en asymmetrie een kind overhoudt aan de verkorte nekspier. ‘Een vroege diagnose helpt enorm, we zien kinderen het liefst zo snel mogelijk in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. De ideale leeftijd waarop we opereren is rond 1 jaar, maar ook op latere leeftijd zien we goede resultaten.’
Eerder herkennen
Van Vlimmeren: ‘We willen meer bekendheid geven aan de aandoening en ook aan onze behandelwijze, nu we deze resultaten zien. Hoe een kindje met een scheef hoofd behandeld wordt, valt en staat met of de kinderfysiotherapeut herkent wat eraan de hand is en doorverwijst.’ Daarom geeft hij door het hele land onderwijs aan kinderfysiotherapeuten om hen te wijzen op de symptomen en behandeling na de operatie. De onderzoekers hopen met vervolgonderzoek de patiënten langer te kunnen volgen.
Bron: radboudumc.nl