Professionals en ouders worden tegenwoordig overspoeld met informatie over het belang van een veilige gehechtheid. Gevolg is een tsunami aan vragen en onzekerheid bij ouders, vooral bij ouders van jonge kinderen. In dit MinNultotVijf-webinar spijkert prof.dr. Maartje Luijk je kennis op dit gebied bij. Zij gaat eerst in op recente onderzoeksbevindingen op het gebied van veilige gehechtheid. Vervolgens maakt zij de vertaalslag naar de praktijk: wat kun je wel zien, zeggen én beïnvloeden als het gaat om het verstevigen van de band tussen ouder en kind.

Wanneer doe je het in het opvoeden van een jong kind nog goed? Neem alleen al alle foto’s van uitgeruste moeders met stralende baby’s die dag in dag uit op sociale media verschijnen. Met als gevolg dat velen alles op alles zetten om een perfecte ouder te zijn, die alles tot in de puntjes heeft geregeld. En dat zonder support of hulp te vragen van anderen uit hun omgeving. Perfectionisme en individualisme vieren hoogtij onder ouders. Professionals zoeken telkens weer uit hoe ze dit kunnen relativeren zonder het kind met het badwater weg te gooien.

Opvoedingsexpert Maartje Luijk weet als geen ander hoe professionals ouders kunnen ondersteunen om overeind te blijven. Zij stelt dat ‘goed genoeg’ opvoeden beter werkt dan perfect opvoeden. “Opvoeden is complex en lastig. Twijfelen en fouten maken hoort erbij. Evenals aanrommelen. Er is niet één manier die het beste is. Je hoeft het niet perfect te doen als ouder, goed genoeg werkt veel beter. Daar komt bij dat kinderen en ouders heel verschillend zijn – variatie is normaal.”

In dit webinar gaat ze in op de paradox van het ideaal van een veilige gehechtheid, waar ouders en professionals tegelijkertijd niet te fanatiek naar moeten streven. Maartje vat de huidige wetenschappelijke stand van zaken samen, zodat je met meer zekerheid professionele interventies, rapporten en adviezen kunt formuleren. Ze licht ook een aantal valkuilen uit en bespreekt hoe deze op te lossen.  


Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)

Prof. dr. Maartje Luijk doet onderzoek naar opvoeden. Haar wetenschappelijke carrière startte met een onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen in een kindertehuis in Mumbai, India. Daarna deed zij promotie-onderzoek naar de gehechtheidsrelatie tussen jonge kinderen en hun ouders aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met het grootschalige Generation R onderzoek in het Erasmus MC. In 2011 stond zij aan de wieg van de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij geeft les in zowel de bachelor- als de masteropleiding. In 2020 werd zij benoemd als hoogleraar pedagogiek. De titel van haar leerstoel luidt ‘Gezinspedagogiek: Ondersteuning bij alledaagse opvoedproblemen’. Naast het schrijven van wetenschappelijke publicaties en boeken staat zij regelmatig landelijke media te woord, zoals recent in de Correspondent  en NRC . Ze brengt bijna een boek uit met collega-wetenschappers over hechten, gebaseerd op het eerdere themanummer Gehechtheid van het tijdschrift Pedagogiek: Ontstaan van de gehechtheidstheorie en invloed op hedendaagse opvoeding. Introductie op het themanummer1 | Amsterdam University Press Journals Online

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan