Ook jonge kinderen maken helaas geweld of een ander trauma mee. Traumabehandeling kan hen het gevoel voor veiligheid en vertrouwen teruggeven. Wel is juist bij baby’s, peuters en kleuters de timing en context van de behandeling heel belangrijk, vertelt Eveline Euser.
Dit webinar heeft al plaatsgevonden en is niet opgenomen, dus niet terug te zien.

De afgelopen jaren is er steeds meer kennis gekomen over hoe jonge kinderen trauma’s meemaken, zich herinneren en hoe het hun ontwikkeling beïnvloedt. Dit heeft ertoe geleid dat de behandelmogelijkheden toenemen. Waar liggen met name kansen om te werken aan traumaherstel? En waarom spelen de timing en de context van de behandeling een sleutelrol om hier met succes aan te werken? Deze vragen vormen de rode draad van het VROEG-webinar met Eveline Euser, IMH-specialist DAIMH.
Eén van de voorwaarden voor het starten van traumaverwerking is vaak dat het thuis eerst rustig moet zijn. Maar wat als de omstandigheden chronisch onrustig blijven in een gezin? Zou traumabehandeling dan ook niet bij kunnen dragen aan meer draagkracht? En hoe bied je veiligheid van binnen als het van buiten onveilig is?
Dit dilemma leidt in de ketenzorg soms tot lastige situaties. Alicia Lieberman schetst in haar boek ‘Blijf van mijn mama af’ acht traumaherstelmechanismen die veel aanknopingspunten geven om aan te werken met kinderen en hun gezinnen. Stuk voor stuk kunnen die meer licht doen schijnen op wat we kunnen doen ook als de context nog stressvol is.
In dit webinar gaat Eveline Euser dieper in op deze herstelmechanismen. Zij put uit relevante theorie en verlevendigt de mechanismen met praktijkvoorbeelden. Het webinar wordt afgewisseld met enkele korte interviews waarin Jan de Graaf van Vakblad Vroeg Eveline bevraagt, en haar ook vragen van deelnemers voorlegt.