Aan de hand van dit (voorlees)boekje leren kinderen meer over een aangezichtsverlamming en de gevolgen ervan. Ze gaan met Elena op stap om te ontdekken hoe je met een aangezichtsverlamming kan omgaan.
Het is de eerste schooldag. Elena is zenuwachtig en een beetje bang voor de reacties van andere kinderen. Ze ziet er namelijk anders uit. Ze is geboren met een aangezichtsverlamming. Al snel ontdekt ze samen met haar vriendjes dat het helemaal niet erg is om er een beetje anders uit te zien. Want van binnen zijn we eigenlijk allemaal hetzelfde.
Dit kinderboekje is geschreven door Liesbet Desmet, logopedist/mimetherapeut & docent Arteveldehogeschool Gent en Ineke Willems, logopedist & docent Thomas More Hogeschool Antwerpen. Het kwam tot stand in het kader van een bachelorproef in de opleiding Logopedie en Audiologie aan de Thomas More Hogeschool.
> Bekijk hier de online boekvoorstelling (opname YouTube)
Het meisje dat niet kan lachen
Wendy De Maeght en Liesbet Desmet, met illustraties van Nemoo
Uitgeverij Sig
Aangezichtsverlamming
Een perifere aangezichtsverlamming is een verlamming van (meestal) één zijde van het aangezicht. Dit komt door een uitval van de aangezichtszenuw (of nervus facialis) aan die zijde. Het meest opvallend zijn de problemen met het bewegen van de verlamde aangezichtshelft (bv. wenkbrauwen optrekken, glimlachen, de ogen sluiten, enz.) maar ook veranderingen in smaak, traan- en speekselproductie zijn rechtstreekse gevolgen. De verlamming kan aangeboren zijn maar kan ook ontstaan op elke leeftijd (verworven). In een aantal gevallen kan de verlamming ook tweezijdig zijn. Dan zijn zowel in de linker als rechter aangezichtshelft, de bewegingen van voorhoofd, ogen, mond verstoord. Een aangezichtsverlamming heeft ingrijpende gevolgen op verschillende vlakken (fysisch, functioneel, emotioneel, sociaal, enz.).
Meer informatie over aangezichtsverlamming en lotgenotencontact? > www.aangezichtsverlamming.eu

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan