Recensie ‘Zo gewenst!’ door Bob de Raadt

Een moeilijk te vervullen kinderwens doet pijn. En terwijl wensouders voortdurend het goedbedoelde advies krijgen om ‘het wat meer los te laten’, beheerst het hun hele leven. Dit raakt hen fysiek én mentaal. ‘Zo gewenst’ is dan ook een rake titel van dit boek van de hand van Hilde van Goethem. Echt een aanrader over een pijnlijk, emotioneel en relationeel onderwerp waar nog te vaak over gezwegen wordt.

Hilde van Goethem is ervaringsdeskundige op het gebied van kinderwens, zwangerschapsverlies, een miskraam bij 13 weken en van een langdurig fertiliteitstraject (gedurende 7 jaar, met ontelbare vruchtbaarheidsbehandelingen). En dat geldt ook voor haar man. Uiteindelijk kregen zij een zoon en zijn ze blij dat zij hem gezond zien opgroeien.

Onbekendheid doorbreken

Haar boek kan helpen de onbekendheid van de ‘fertiliteitswereld’ te doorbreken. Niet alleen qua medische behandeling, maar ook de emotionele impact hiervan, vaak jarenlang. Het boek biedt een schat aan deskundige informatie over behandelopties en openhartige ervaringsverhalen van zowel (wens)moeders als (wens)vaders. Waardevol is beslist ook de lijst met kijk- en leestips en een nuttig bronnenoverzicht.

Overzichtelijk

De overzichtelijke indeling is bovendien behulpzaam voor de lezer die mogelijk specifiek informatie zoekt. De hoofdstukken gaan in op de volgende aspecten:                                                                              
– omgaan met kinderloos iemand in je omgeving
– medische hulp                                              
– psychosociale ondersteuning                                               
– een eitje en/of zaadje van iemand anders nodig hebben                            
– er komt geen broer of zus    
– zwangerschapsverlies                                                                         
– adoptie / pleegzorg                                            
– verlies / rouw / sociale onvruchtbaarheid

Op een respectvolle manier vraagt de auteur aandacht voor al deze specifieke en specialistische onderwerpen. Met zeer veel persoonlijke ervaringsverhalen, door het hele boek heen.

Geboortezorg

Dit boek is een aanwinst voor alle professionals die zich met dit hulpverleningsterrein bezighouden. Het helpt hen om op een deskundige manier vaders en moeders die in een fertiliteitstraject zitten te ondersteunen. Niet alleen door de specifieke thema’s die in het boek behandeld worden, maar ook door de deskundige inbreng van medische experts, een uitgebreid register van kijk- en leestips en het bronnenoverzicht. Ook voor wensouders zelf is dit een nuttig handboek, want ‘Zo gewenst!’ is vooral voor hen geschreven. Het boek geeft hen houvast en (h)erkenning tijdens zo’n emotioneel en ingrijpend traject. Van harte aanbevolen!

Zo gewenst >>

Bob de Raadt is freelance contextueel maatschappelijk werker, assistent onderzoek Erasmus MC, gastdocent Erasmus MC Academie, boekenrecensent/schrijver, vader & vadercoach, pastorale counseling, lid Connect2Grow/Connect2Fathers, blogger bij vakbond CGMV, lid KlankBordGroep Zuyd Hogeschool Sittard – www.bobderaadt.nl –  bobderaadt@live.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan