Werk je met jonge kinderen met problemen in de ontwikkeling? Dan is FloorPlay een mooie methode om de sociale en emotionele ontwikkeling te stimuleren. “De methode houdt in dat je samen met ouders en kind via spel op zoek gaat naar het gedeeld plezier”, vertelt Judith Hoevenaars enthousiast. “Spel is een mooie manier om het gedeeld plezier aan te wakkeren. De ervaring leert dat de FloorPlay-aanpak helpt om de ontwikkeling in interactie met de ouders van het kind positief te stimuleren.”
Op 3 december verzorgt Judith een lezing over de methode tijdens het VROEG-congres ‘Een zorgelijke ontwikkeling – en dan?’. In dit interview ligt ze alvast een tipje van de sluier.
Kinderen die een stevige sociale en emotionele ontwikkeling hebben opgebouwd, hebben daar profijt van voor al het andere leren. “In dit gegeven ligt de meerwaarde van FloorPlay”, legt Judith uit. “Je kijkt hoe spel en interactie weer onderdeel kunnen worden van het samenzijn met de ouders om zo de ontwikkeling te stimuleren.
Mijlpalen bewust volgen
Het nauwlettend volgen van de zes mijlpalen van Greenspan die jonge kinderen doorlopen bij een normale ontwikkeling, vormen de basis van de methode. “De eerste drie richten zich met name op het verstevigen van de wederkerigheid met de ander. Als het kind rustig is, probeer je in de wereld van het kind te komen. Daarna volgt interactie en vanuit plezier zal het kind meer initiatieven gaan nemen.” Vanaf mijlpaal vier gaan kinderen ook zelf invloed uitoefenen op de omgeving. “Niet alleen door te reageren, maar ook door uit te dagen in het contact. Een prachtige ontwikkeling, maar soms ook lastig.” Vanaf mijlpaal vijf en zes gaat het doen-alsof spel een belangrijke rol krijgen in het verwerken en uiten van emoties en ervaringen. “Ouders kunnen kinderen hierbij ondersteunen door het spel samen te spelen, taal toe te voegen en het kind de ruimte te geven kleine probleempjes op te lossen.”

Judith Hoevenaars: “FloorPLay is toepasbaar voor iedereen die hulp biedt aan jonge kinderen met problemen in interactie, contact en communicatie”
Eenvoudig toepasbaar
“FloorPlay kun je vrijwel overal toepassen”, verzekert Judith. Wel is het fijn om te beginnen in een spelkamer die is ingericht om je de principes van de methode eigen te maken. “Je doet wat extra’s in de interacties. Soms voeg je iets toe, soms wacht je juist zodat het kind de ruimte krijgt initiatief te nemen of een eigen emotioneel idee uit te werken. Je begeleidt ouders om weer met hun kind te spelen. Daarbij kijk je ook naar hoe ze dit in dagelijkse situaties kunnen inzetten, zoals tijdens het eten, verschonen en aankleden of als ze bijvoorbeeld de trap op lopen.”
FloorPlay zelf doen
“FloorPLay is toepasbaar voor iedereen die hulp biedt aan jonge kinderen met problemen in interactie, contact en communicatie”, vervolgt Judith. “Om die reden zijn tal van organisaties inmiddels begonnen met het implementeren van de methode.” Niettemin leert de ervaring dat veel zorgprofessionals nog niet met FloorPlay in aanraking zijn gekomen. Hen raadt Judith aan om er iets over te lezen, zoals op de website van de Stichting FloorPlay. “Is het een methode die bij je zou kunnen passen, dan is het volgen van mijn lezing tijdens het VROEG-congres een aanrader. Ik laat dan zien wat FloorPlay kan betekenen voor kinderen waarbij de ontwikkeling net even anders gaat dan je zou verwachten. Dit doe je door eerst terug te gaan naar de basis. Weet je waar de aandacht van het kind naar uit gaat, dan is de volgende stap om samen op zoek te gaan naar gedeeld plezier. Zo help je niet alleen het kind om meer te genieten van de wereld om hem heen, maar zet je ook de ouder in hun kracht. Dit biedt een opstapje naar verbinding, bredere emotionele betrokkenheid en wederkerigheid.”
Drs. Judith Hoevenaars heeft zich als GZ-psycholoog en IMH-specialist in FloorPlay verdiept. Zij werkt bij Dagcentrum Vroegtijdige Interventie (DVI) de Hondsberg/Koraal in Oisterwijk, waar ze regiebehandelaar is van 2 groepen jonge kinderen met uiteenlopende ontwikkelingsproblematiek. Daarnaast is ze hoofddocent van de opleiding FloorPlay en bestuurslid Stichting FloorPlay. Op 3 december verzorgt Judith een lezing over de methode tijdens het VROEG-congres ‘Een zorgelijke ontwikkeling – en dan?’. In dit interview ligt ze alvast een tipje van de sluier.